Otkrijte skrivene dragulje Virovitice i Bilogore: Pustolovni turizam za svačiji ukus

Često se najljepše priče pišu na stranicama manje poznatih destinacija. Virovitica, sa svojom bogatom poviješću, predivnom prirodom i atraktivnim stazama za planinarenje Bilogore, nudi upravo takvu neistraženu priču koja čeka da bude otkrivena.

Često se najljepše priče pišu na stranicama manje poznatih destinacija. Virovitica, sa svojom bogatom poviješću, predivnom prirodom i atraktivnim stazama za planinarenje Bilogore, nudi upravo takvu neistraženu priču koja čeka da bude otkrivena.

Virovitica – Povijesni bisak kontinentalne hrvatske

Posvećena očuvanju svoje burne i bogate prošlosti, Virovitica je mjesto gdje svaki kamen ima svoju priču. Kroz svoje znamenitosti, ova kontinentalna ljepotica odiše povijesnim šarmom i privlači ljubitelje povijesti, arhitekture i kulture.

Na samom ulazu u grad dočekat će vas predivno uređena Pejačevićeva tvrđava, remek-djelo renesansne arhitekture. Ova tvrđava je jedan od najvažnijih simbola grada, i pruža posjetiteljima priliku da iskuse kako je izgledao život u doba feudalizma. Danas je u tvrđavi smješten Gradski muzej Virovitica, koji kroz svoje izložbe priča povijest ovog kraja, od prapovijesti do suvremenog doba.

Na samo nekoliko koraka od tvrđave, nalazi se Virovitički dvorac, poznat i kao Novi dvorac Pejačevića. Okružen predivnim parkom, ovaj dvorac je očaravajući primjer barokne arhitekture, čija je unutrašnjost dom brojnim umjetničkim djelima. Često je mjesto održavanja koncerata, izložbi i kulturnih događanja, što ga čini nezaobilaznim dijelom posjete Virovitici.

U samom središtu grada, izdiže se crkva sv. Roka, impresivna građevina baroknog stila. Bogato ukrašena unutrašnjost crkve oduzima dah svojom ljepotom, dok toranj crkve pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

Nastavite li istraživati, naići ćete na brojne zgrade iz različitih povijesnih perioda, od secesijskih građevina do modernističkih zdanja, što Viroviticu čini pravim muzejem na otvorenom.

Posjetom Dravskoj priči, modernom turističkom centru, dobit ćete priliku upoznati živu kulturu ovog kraja, isprobati lokalne specijalitete i uživati u prekrasnom pogledu na rijeku Dravu.

Ukratko, Virovitica je mjesto gdje povijest, kultura i priroda dolaze na svoje. Kroz svoje ulice, dvorce, crkve i muzeje, ovaj grad pruža jedinstven doživljaj kontinentalne Hrvatske, koji ostaje zauvijek urezan u sjećanju svakog posjetitelja.

Pustolovina u Bilogori – Planinarenje kroz prirodne ljepote

Ukoliko ste ljubitelj netaknute prirode i planinarskih staza koje oduzimaju dah, dobrodošli u Bilogoru. Ovaj prirodni biser pruža neopisivo iskustvo za sve one koji se odvaže krenuti njegovim stazama. Na samo nekoliko kilometara od Virovitice, otkrit ćete ovaj čarobni krajolik u kojem je svaki korak poput ulaska u novi svijet.

Bilogorske planinarske staze odvest će vas kroz bujne šume, preko zelenih livada, pored žuborećih potoka i sve do predivnih vidikovaca s kojih se pruža pogled na okolicu. Bez obzira jeste li iskusni planinar ili netko tko tek započinje svoju avanturu u prirodi, Bilogora nudi različite staze koje će zadovoljiti sve ukuse.

Staze su pažljivo obilježene, a informacijske table na ključnim točkama pružaju korisne informacije o okolišu, flori i fauni. Neke staze prolaze kroz vinograde, nudeći priliku za kušanje lokalnih vina izravno od proizvođača.

Za one koji traže dodatnu dozu adrenalina, okolica Virovitice i Bilogore nudi raznolik spektar aktivnosti. U Suhopolju se nalazi adrenalinski park s penjalištima, brdskim biciklističkim stazama i drugim aktivnostima koje će unijeti dodatnu uzbudljivost u vaš boravak. Ako ste pak ljubitelj konja, na raspolaganju su vam brojni konjički klubovi gdje možete uživati u jahanju kroz prirodu.

Djeca i obitelji mogu uživati u poučnim stazama gdje se na zabavan način mogu upoznati s prirodom i njenim stanovnicima, a za one najmlađe tu su i dječja igrališta.

Nakon dana provedenog u prirodi, pravo je zadovoljstvo opustiti se u jednom od mnogih seoskih turizama, gdje možete kušati domaće specijalitete i uživati u tradicionalnom gostoprimstvu.

Bez obzira tražite li mirno mjesto za bijeg od svakodnevice, ili želite otkriti nove, neistražene staze i adrenalin, Bilogora i okolica Virovitice nude nezaboravne doživljaje koji će ostati zauvijek urezani u vašem sjećanju. Ovdje svaki posjetitelj može pronaći svoju osobnu avanturu, prilagođenu vlastitim željama i afinitetima.

Priroda, kultura i gastro – Okolina Virovitice

Okolica Virovitice također skriva mnoge priče koje vrijedi istražiti. U Parku prirode Papuk možete se izgubiti u predivnoj prirodi, posjetiti Geopark Papuk te uz pomoć stručnih vodiča otkriti brojne zanimljivosti o geološkoj povijesti ovog područja.

Odmorite se uz Dravu u Pitomači, koja je poznata po brojnim manifestacijama, od kojih se ističe “Pjesma i tambura”. Gastro turizam je neizostavan dio ovog kraja, a u restoranima Virovitičko-podravske županije moći ćete kušati slavonske specijalitete, poput kulena i šarana na rašljama, uz obavezno ispijanje vrhunskih lokalnih vina.

Virovitica i okolica nude pregršt sadržaja za svakoga – od ljubitelja povijesti i kulture, preko gurmana, do onih željnih pustolovine u prirodi. Raznolikost pejzaža, kultura, gastronomije i avantura čine ovaj dio Hrvatske jedinstvenom destinacijom. Ukoliko niste još imali priliku, posjetite Viroviticu i uđite u priču koja još uvijek nije ispričana do kraja.